CARI BIODATA PROFILE, CERITA ARTIS

Isu Blog Dr Mahathir - Chedet.co.cc Diserang Malware


Berkenaan dengan isu laman blog Tun Dr. Mahathir atau lebih dikenali sebagai chedet.co.cc telah diserang sejenis malware, yang mampu membuat kelajuan komputer semakin berkurangan terutamanya ketika melayari internet kerana dibebani parasit komputer.Blog tersebut turut mengalami beberapa masalah akibat serangan parasit komputer tersebut.

Pegawai khas beliau, Sufi Yusof, berkata serangan pertama terhadap laman blog itu berlaku pada 7 April tetapi diisytihar "bersih" oleh enjin carian global Google pada 12 April. 

"Laman blog itu sekali lagi diserang malware pada 22 April dan langkah sedang diambil untuk mendapatkan pengesahan Google bahawa chedet.co.cc bebas daripada malware," katanya hari ini. 

Sufi berkata, setelah laporan dibuat kepada Google, pihaknya memerlukan masa tiga atau empat hari untuk mendapatkan pengesahan bahawa tapak itu bebas daripada malware.

Katanya, jika perlu, laman blog itu akan dipindahkan ke tapak lain.

"Sekiranya kami tidak dapat selesaikan perkara ini dengan Google, mungkin kami perlu menimbang pilihan untuk memindahkan chedet.co.cc ke tapak lain kerana masa rosaknya menimbulkan keadaan kucar-kacir.

"Pembaca kami tidak dapat masuk serta membaca dan memberi komen, manakala pengiklan pula tidak boleh mendapat pendedahan melalui ruang yang mereka ambil.

Bagaimanapun, buat masa ini, kami menanganinya secara satu persatu dan pemindahan hanyalah suatu pilihan," katanya.

Pembaca dari seluruh Malaysia menghadapi masalah untuk melayari laman blog itu apabila cubaan mereka untuk masuk disekat. (Bernama)

Jika Anda Suka Dengan Artikel Ini, Mohon Share Di Laman Sosial dan Blog Dengan Klik Button Di Bawah. Jika Berminat Untuk Link Dengan Blog Hiburan Ini, Sila Komen dan Letak Link Web Blog Anda. Nanti Penulis Cuba Blogwalking. Terima Kasih.

Isu Blog Dr Mahathir - Chedet.co.cc Diserang Malware By Rohaizad. Published: 3.5.11
Rating5.0 ★★★★★ © 6889 reviews. based on Microformats review aggregateTerima kasih atas kunjungan AndaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...