Elizabeth Taylor Meninggal Dunia: Perginya Artis Legenda Hollywood (Aktivis AIDS HIV)

Ketika dunia mengingati lagenda Hollywood Elizabeth Taylor, yang meninggal dunia pada hari Rabu lepas dengan usia 79 tahun, seorang aktivis dan kerja amal yang cukup terkenal dan yang paling mencuri perhatian lensa kamera seluruh dunia.

Taylor cukup dikenali sebagai penyokong komuniti LGBT. Sepanjang pada tahun 1980, Taylor telah berkempen untuk mengumpul wang bagi membuat penyelidikan AIDS sebagai penyakit yang merbahaya dan tiada penawar. Beliau telah menjawat sebagai Pengasas Antarabangsa untuk Yayasan Amerika untuk AIDS Research.

Pada tahun 1991, Taylor turut menubuhkan Elizabeth Taylor AIDS Foundation untuk meningkatkan pembiayaan dana untuk menyediakan perkhidmatan bagi orang yang dijangkiti dengan virus HIV positif.

Associated Press melaporkan, beliau adalah teman paling setia dan pembela GAY di Hollywood di saat AIDS masih menjadi stigma dalam industri dan seterusnya.

Pada tahun 1993, Taylor dianugerahkan Jean Hersholt, Anugerah Kemanusiaan di Oscar untuk hasil kerjanya dalam membantu mangsa AIDS. Kempen Hak Asasi Manusia Presiden Joe Solmonese mengeluarkan kenyataan: "Kami amat sedih oleh kematian Ms. Elizabeth Taylor. Rakan yang sebenar kepada masyarakat LGBT. Beliau adalah salah satu suara awam pertama bagi bersuara lantang tentang krisis AIDS sementara banyak orang lain berdiam diri pada tahun 1980 dan beliau turut membantu meningkatkan dana berjuta-juta USD dollar untuk memerangi penyakit mental dan doa kami pergi kepada keluarganya, dan untuk semua orang yang hidupnya telah positif dipengaruhi oleh kehidupan dan karya Elizabeth Taylor .. "


Untuk maklumat lebih lanjut berkenaan artis ini:

http://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Taylor

Ulasan