Gempa Bumi Di Myanmar 6.9 Skala Richter - 24 Mac 2011Berita dari Bernama melaporkan Thailand merasai sedikit gegaran berikutan kejadian gempa bumi dengan kekuatan 6.9 pada skala Richter melanda Myanmar pada malam Khamis.

Timbalan Pengarah Jabatan Meteorologi Thailand, Somchai Baimuang berkata penduduk di wilayah utara di Chiang Rai, Chiang Mai, Nam dan Bangkok turut merasai kesan daripada gempa bumi pada pukul 8.55 malam waktu tempatan.

'Jangan panik dan tiada gempa bumi di Thailand dan tiada amaran tsunami dikeluarkan," katanya.

Pusat Amaran Tsunami Pasifik melaporkan kejadian gempa bumi di Myanmar terletak jauh di pedalaman dan tidak mencetuskan ombak tsunami.

Sementara itu, Jabatan Meteorologi Malaysia dalam kenyataan menjelaskan pusat gempa bumi itu terletak 1,613km dari Barat Laut Kangar, Perlis.

Kenyataan itu menambah Jabatan Meteorologi sedang memantau perkembangan ini dan akan memaklumkan maklumat terkini mengenai gempa tersebut.

Gempa bumi pada pukul 10.15 malam waktu Malaysia itu bagaimanapun tidak membawa ancaman tsunami.

Menurut sumber lain yang boleh dipercayai, didapati dua gempa kuat melanda Myanmar timur laut kurang dari satu minit berasingan malam tadi. Mangsa gempa boleh dirasakan jauh seperti di bandar Bangkok, tapi tsunami tidak dihasilkan.

Gempa 7,0 Skala Richter pertama hanya enam batu (10 kilometer) dalam, menurut US Geological Survey. Hal ini diikuti oleh kekuatan yang sama tetapi jauh lebih dalam: 140 batu (230 kilometer).

Gempa melanda di sepanjang sempadan Myanmar dengan Thailand dan Laos, kira-kira 70 batu (110 kilometer) dari bandar utara Thailand Chiang Rai.

Bangunan didapati bergoyang di Bangkok, 500 batu (800 kilometer) dari selatan pusat gempa.

Pusat Amaran Tsunami Pasifik turut mengatakan gempa bumi di Myanmar terlalu jauh ke pedalaman untuk mencipta gelombang tsunami yang boleh merosakkan harta benda dan nyawa manusia.

Ulasan