Gempa Bumi Kekuatan 7.4 Richter Di Jepun - Amaran Tsunami Dikeluarkan April 2011Sebuah gempa bumi berkekuatan 7.4 richter dilaporkan melanda di Jepun hari ini dan mencetuskan amaran tsunami untuk pantai timur laut negara itu, laporan Associated Press.

Para pegawai berkata gempa melanda 25 batu di bawah laut dan dirasai pantai Wilayah Miyagi. Bangunan sejauh Tokyo bergoncang selama sekitar satu minit, mengikut laporan AP.


Menurut AP di Tokyo, logi reaktor nuklear yang dilanda tsunami mengatakan ada tanda-tanda akan masalah baru setelah gempa susulan-7.4 magnitude menggoncang pantai timur negara itu.

Seorang pegawai keselamatan nuklear, mengatakan para pekerja di kilang Dai-ichi Fukushima selamat tetapi tidak tahu apakah mereka telah berjaya dikeluarkan.


Badan metereorological mengeluarkan amaran tsunami dan nasihat untuk penduduk lebih dari 300 batu dari pantai timur laut dari Wilayah Aomori di utara ke wilayah Ibaraki di Jepun pusat, utara Tokyo.


NHK melaporkan orang awam Jepun yang tinggal berdekatan pantai untuk berlari ke tempat yang lebih tinggi dan jauh dari pantai.

 
Badan meteorologi Jepun mengeluarkan amaran tsunami untuk gelombang sehingga 6 kaki (dua meter). Amaran itu dikeluarkan bagi kawasan pesisir yang sudah dilanda oleh tsunami bulan lalu, yang dipercayai telah mengorbankan kira-kira 25,000 orang dan telah mencetuskan krisis tenaga nuklear.


Para pegawai berkata gempa susulan hari Khamis adalah 7.4 dan melanda sejauh 25 batu (40 km) di bawah laut dan mengegarkan pantai Wilayah Miyagi. Gempa bumi yang terdahulu mencetuskan tsunami bulan lalu adalah yang terkuat dalam sejarah dengan kekuatan 9.0.


Bangunan sejauh Tokyo bergoncang selama sekitar satu minit.


Di Ichinoseki, pedalaman dari pantai timur Jepun, bangunan bergetar hebat, menjatuhkan barang dari rak dan perabot, namun tidak ada kerosakan berat pada bangunan dilaporkan. Setelah gempa berlaku, semua janakuasa elektrik dipotong. Bandar menjadi gelap, orang ramai berkumpul diluar dengan panik dan huru-hara.


US Geological Survey memberitahu gempa bumi itu terjadi di lepas pantai timur 60 batu (100 kilometer) dari Sendai dan 90 batu (140 kilometer) dari Fukushima. Saat itu sekitar 215 batu (345 kilometer) dari Tokyo.


Kedalamannya adalah 25 batu (40 kilometer). Gempa bumi ini bakal mencetuskan kerosakkan.


Ratusan gempa susulan telah mengguncang wilayah timur laut hancur oleh gempa bumi 11 Mei, tetapi hanya sedikit yang lebih kuat dari 7,0.

Ulasan