Filem Senario Ops Pocot - Sertai RELA

Filem Senario Ops Pocot - Jom Sertai Pasukan RELA!

Selama ini, peranan Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (RELA) dalam usaha membantu pasukan beruniform seperti polis dalam masyarakat tidak pernah diangkat secara serius melalui film. Namun, sumbangan Rela itu buat julung-julung kalinya dimartabatkan oleh kumpulan lawak Senario melalui film terbaru lakonan mereka yang berjudul Senario Ops Pocot. Melalui film arahan Ismail Hasim itu, kumpulan trio lawak tersebut mempunyai sepenuhnya fungsi Rela untuk membantu pihak berkuasa menegakkan undang-undang. Menurut Ismail atau lebih dikenali sebagai Bob, filem terbitan MIG Production itu juga secara tidak langsung mampu menarik orang ramai menyertai Rela yang ditubuhkan sejak tahun 1972.

Saat berbincang untuk menerbitkan sebuah filem baru, pihak MIG mau memaparkan sebuah cerita tentang agensi-agensi kerajaan yang beruniform. Kami pilih Rela kerana ia jarang dibincangkan. Ia bukan saja boleh menarik minat orang ramai menyertai Rela tetapi juga mengetahui secara lebih mendalam bidang kuasa pasukan itu, katanya pada sidang akhbar baru-baru ini. Pada sidang akhbar selepas pratonton Senario Ops Pocot di Jakarta itu, Bob berkata, filem itu mampu mempopularkan lagi pasukan beruniform tersebut. Namun katanya, filem yang mula ditayangkan di pawagam seluruh negara di 21 Julai lalu itu digambarkan secara santai dalam ruang lingkup kuasa Rela untuk tujuan hiburan.

Sinopsis Review Filem Senario Ops Pocot

Filem ini diolah secara santai sesuai dengan genre komedi. Ia untuk memastikan masyarakat tidak merasa takut dengan Rela. Kita mahu orang ramai tertarik dengan Rela. Kalau boleh biarlah filem ini mampu menarik keanggotaan lebih banyak anggota Rela sehingga sejuta ahli kerana pasukan itu khabarnya masih kekurangan ahli seluruh negara. Selain itu, kami telah menerima nasihat dari LPF (Lembaga Penapis Filem) dan pihak Rela sendiri agar jalan cerita yang ingin dipaparkan sesuai dengan gambar pasukan itu, ujarnya. Senario Ops Pocot mengisahkan tentang Azlee, Wahid dan Mazlan yang menyertai Rela yang awalnya penakut tapi bertukar berani selepas menyertai pasukan tersebut.

Gambar Filem Senario Ops Pocot Jom Sertai RELA
Gambar Filem Senario Ops Pocot - Jom Sertai RELA

Ahli-ahli Senario seperti Lan Pet-Pet mengakui filem terbaru lakonan mereka itu bukan setakat memberi gambaran positif tentang Rela tetapi juga menambah pengalamannya. Jelas Lan atau nama sebenarnya Mazlan Ahmad, dia dan ahli senario yang lain menyertai Rela untuk mendapatkan penghayatan ketika dalam filem itu. Kami menyertai Rela dan melakukan latihan yang diperlukan untuk menjadi ahli pasukan itu. Kami berada dalam kem latihan selama 30 hari untuk berlatih menembak dan sebagainya. Kami bukan saja boleh berkawad tetapi juga menerima sijil selepas latihan itu berakhir. Ini bukan saja filem pertama tentang Rela tetapi kami juga artis pertama yang menyertainya, ujarnya.

Pengalaman Sertai  Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (RELA)

Azlee atau Azlee Jaafar berkata, dia tidak menafikan cabaran latihan di kem Rela yang seperti tentera banyak mengajarnya lebih tabah selain menghayati watak sebagai ahli Rela. Malah, pelakon asal Jakarta itu juga tidak dapat melupakan pengalamannya ketika bermain dalam Senario Ops Pocot saat kakinya terluka saat memanjat sebuah tembok. Akibat kecederaan itu saya diberi cuti rehat selama sehari. Apa yang dilalui oleh ahli-ahli-ahli Rela maka itu jugalah yang harus kami lakukan dalam filem ini.

Bagi yang berbadan gempal macam saya memang ada masalah sikit. Selain berkawad, kami juga diberi pendedahan menggunakan senjata api seperti pistol dan senapang, katanya. Film yang sedang menjalani penggambaran di Jakarta pada Jun tahun lalu itu merupakan filem terakhir Senario di bawah terbitan MIG Production sebelum mereka berhijrah ke pengeluaran lain. Sementara itu, Wahid atau Wahid Mohd. yang berasal dari Bercham, Kuala Lumpur, Kuala Lumpur berkata, keputusan dalam filem tentang peranan Rela itu berdasarkan pengamatannya sendiri. Pertama kami berbincang mahu bermain dalam sebuah filem yang menceritakan tugas tentera Wataniah tetapi tidak banyak operasi yang mereka jalankan dalam situasi sekarang ini.

Ia berbeza dengan Rela yang banyak terlibat dalam pelbagai operasi bersama pihak penguatkuasa lain menyebabkan kami tertarik menceritakan pengorbanan pasukan itu. Di antaranya, elaun anggota Rela yang tidak menentu menyebabkan tidak banyak yang menyertainya. Kemunculan filem ini juga secara tidak langsung sempena Hari Kebangsaan yang akan disambut tidak lama lama, jelasnya. Selain ahli-ahli Senario, filem itu juga dilakonkan oleh Diana Amir yang memerankan Mala, Mas Muharni (Azie), Kamal Adli (Hairi) Sasqia (Ann) dan Mr. Os (Pak Bad). -Utusan Malaysia.

Tengok Video Filem Senario Ops Pocot - Cerita Lucu Komedi Lawak RELA Malaysia.


mohdrohaizad.com - Penulis juga pernah menyertai pasukan RELA ahli seumur hidup. Kursus-kursusnya memang menarik dan jarang mendapat liputan yang meluas dikalangan masyarakat kita tetapi popular dikalangan orang kampung. Filem Senario Ops Pocot cuba untuk mengangkat martabat pasukan beruniform Malaysia ini didalam filem dengan genre komedi atau lawak. Syabas penulis ucapkan kepada penerbit, pengarah, krew-krew dan para pelakon filem Senario Ops Pocot!

Ulasan