Filem X = Bekas Senarai Enam Heroin Seksi Cun Serentak

Filem X = Bekas Senarai Enam Heroin Seksi Cun Serentak

Bila filem terbaharu keluaran Metrowealth Pictures (MIG) diberi judul X, sudah tentu ia mengundang pelbagai persoalan oleh banyak pihak dan boleh dikatakan ia adalah judul filem paling pendek di negara ini.

Merupakan filem ke-63 yang dihasilkan oleh MIG, X adalah sebuah filem terkini bergenre aksi komedi yang diarahkan oleh Ahmad Rusli khadri yang juga merupakan pengarah ketujuh di bawah Skim 10 Pengarah Muda MIG.

Tentang tajuk filem tersebut, Ahmad Rusli menjelaskan bahawa 'X' bererti 'bekas' dan jalan ceritanya pula adalah tentang kehidupan seorang lelaki yang terpaksa melayan karenah bekas-bekas isterinya.

Filem Senarai Bekas-Bekas Isteri Yang Hot

"Pada awalnya judul filem ini adalah Bekas Isteri, namun saya menganggap hal kurang sesuai dan akhirnya judul X telah dipilih kerana ia mudah dan saya yakin ia mampu untuk menarik minat penonton.

"Sebenarnya saya sangat berdebar kerana ini merupakan filem sulung penggunaan saya dan saya berterima kasih kepada David Teo kerana tetap kepercayaan kepada saya untuk mengarah filem ini," ujarnya pada pelancaran filem tersebut baru-baru ini.

Sinopsis Filem X 2011

Sudah melakoni shooting di 21 Julai lalu, filem X mengisahkan tentang seorang lelaki bernama Hafiz yang terlalu percaya cinta, tetapi sering gagal dalam pernikahannya sebanyak lima kali.

Kemudian ketika hendak berkahwin buat kali yang keenam, tiba-tiba kelima bekas isterinya muncul dan mula dari saat itu berbagai kejadian dan aksi menarik telah berlaku.

Menurut Ahmad Rusli yang juga dikenali sebagai Ollynn, selain dibintangi oleh Pierre Andre yang memegang watak utama sebagai Hafiz, filem tersebut juga turut membariskan enam orang heroin.

Jelasnya, pelakon-pelakon yang memegang watak heroin adalah gabungan pelakon baru dan popular seperti Diana Amir, Intan Ladyana, Siti Chubby. Chloe Nicole, Nuremy Ramli dan Liana Rafiai.

"Boleh dikatakan filem ini memang cukup unik kerana selain judulnya yang pendek, ia juga memaparkan hingga enam orang heroin dan setiap karakter mereka adalah seimbang," jelasnya.

Gambar Filem X Bekas Senarai Enam Heroin Seksi Cun Serentak
Gambar Barisan Pelakon Filem X = Bekas Senarai Enam Heroin Seksi Cun Serentak

Tentang pemilihan pelakon pula, sebagai pengarah dia telah diberikan peluang untuk memilih sendiri dan yakin setiap pelakon dalam filem tersebut dapat membawakan watak masing-masing dengan baik.

Tentang script pula, ia telah dihasilkan Loh Chung Tat dan Panel MIG. Namun, sebanyak dua kali rombakan telah dibuat terhadap script tersebut terutama pada pertengahan cerita sampai penamatnya.

Sementara itu, David Teo selaku pemimpin MIG menjelaskan pemilihan Ahmad Rusli untuk menjadi pengarah filem tersebut adalah bertepatan dengan pengalamannya sebagai pengarah beberapa buah drama dan Telefilem sebelum ini.

"Sebenarnya Ahmad Rusli sudah menyatakan keinginannya untuk mengarah filem sejak tahun lalu lagi. Namun, saya menjelaskan kepadanya agar bersabar dahulu dan dia harus menunggu giliran.

"Kini masanya sudah tiba untuk saya memberi kepercayaan kepadanya dan dia adalah pengarah ketujuh di bawah Skim 10 Pengarah Muda MIG. Jadi, saya berharap dia mampu memikul tanggung jawab yang diberikan kepadanya," jelas David.

Sebelum ini Ahmad Rusli telah mengarahkan drama-drama seperti Jangan Pandang Belakang The Series dan Impian Kingdom EMELYN dan Telefilem Diari Suami 9 Bulan, Korban Kasih Abah, Balik Kampung dan Saya Tahu Apa Kau Buat Kingdom Lalu.

Filem X Tampil Watak Komedi

Sementara itu, Pierre Andre yang juga ditemui pada pelancaran filem tersebut berkata dia tertarik untuk bermain dalam filem X kerana tertarik dengan jalan cerita yang dipaparkan.

Menurutnya, saat sekarang ini dia lebih tertarik untuk bermain filem-filem yang bergenre komedi kerana merasakan ia lebih mudah untuk dilakukan dan tidak terlalu tertekan berbanding membawakan watak serius.

"Script dan jalan cerita filem ini cukup menarik dan saya membuat pelakon komedi terkenal Hong Kong iaitu Stephen Chow sebagai sumber inspirasi saya untuk membawakan watak ini dengan lebih berkesan.

"Apa yang lebih menarik lagi saya juga bermain watak sebagai seorang pemandu drift dan untuk watak tersebut saya perlu mempelajari tentang teknik-teknik memandu drift. Lagipun sudah lama saya teringin untuk belajar memandu drift dan sekarang barulah saya berpeluang," ujarnya.

Ditanya tentang pandangannya berlakon di bawah arahah pengarah baru seperti Ahmad Rusli, Pierre menjelaskan tidak ada masalah besar buat dirinya kerana mereka berdua sudah pernah bekerjasama sebelum ini.

"Kami berdua pernah bekerja sama saat dia bertindak sebagai pengarah seni untuk beberapa filem seperti 9 September dan Jangan Tegur. Malah, saya lihat dia mampu untuk pergi lebih jauh sebagai seorang pengarah.

"Walaupun selama ini kami memang sudah lama berkawan, namun saat melakoni syuting nanti saya akan tetap menghormatinya selaku pengarah untuk filem ini," ujarnya. -Kosmo!

Tengok Video Filem X - Trailer Teaser Launching - Kisah Bekas-Bekas Isteri.
mohdrohaizad.com - Penulis tengok kali ini filem David Teo menampilkan 6 heroin Malaysia yang seksi cun melecun. Adakah filem X bakal memecah panggung? Entahlah.. jika sekadar tampil artis Malaysia yang cantik sebagai daya tarikan tetapi jalan cerita kurang menarik tidak best pulak kan? Apa-apa pun filem X pasti enjoy sebab gelagat komedi lawaknya boleh tahan.

Ulasan