Kebaikan Kurma Tamar Ajwa & Madu Sidr

Apakah Kebaikan Kurma Tamar Ajwa & Madu Sidr?

Jangan diragui lagi tentang kebaikan kurma tamar Ajwa dan madu Sidr kerana ramai yang sudah mengakuinya. Kurma tamar Ajwa dan madu Sidr diperkenalkan oleh masyarakat Arab sejak idea perdagangan mula menghubungkan tamadun manusia, kurma dan madu kini menjadi makanan tambahan yang semakin digemari masyarakat Islam Malaysia.

Anda percaya atau tidak itulah hakikatnya. Kurma Ajwa dan madu Sidr misalnya mengandungi khasiat kebaikan sebagai penawar dan mencegah pelbagai penyakit. Justeru itu, Rasa Resources Sdn. Bhd. menjadi pengedar utama kurma Ajwa dan madu Sidr asli. Syarikat ini bersama Ustaz Mohamad Zawawi Yusof melakukan penyelidikan di Madinah dan Yaman sebelum membawa masuk kurma dan madu tersebut ke Malaysia.

Gambar Kurma Ajwa Madu Sidr Oleh Ustaz Zawawi Yusof
 Gambar Kurma Ajwa & Madu Sidr - Ustaz Mohamad Zawawi Yusof

Setelah penyelidikan research berpuas hati daripada penggumpul madu dari Hadratmaut, Yaman bahawa madu yang dibekalkan asli, Rasa Resources bersetuju untuk melantik mereka selaku pembekal. Bagi Kurma Ajwa pula, hanya ladang dari daerah Quba sahaja yang dipilih. Kurma Ajwa yang memenuhi spesifikasi dari segi saiz, kesegaran, kelembutan dan tiada kesan gigitan serangga sahaja dipilih. Semua ini bagi memastikan agar masyarakat Malaysia memperolehi Kurma Ajwa dan madu Sidr yang benar-benar asli dan bebas daripada bahan pengawet.

Kurma Ajwa Makanan Kegemaran Rasulullah

Kurma Ajwa merupakan kurma kegemaran Nabi Muhammad SAW yang mempunyai fadilat seperti menguatkan urat perut, mengendurkan urat saraf dan melembutkan perangai. Ajwa sejenis kurma lembut dan kering yang ditanam di kota Madinah. Dalam sejarah ada menyebut, kurma Ajwa yang pertama ditanam oleh Rasulullah di tanah berhampiran Masjid Quba, Madinah.

Kurma ialah satu makanan organik sempurna kerana ia sejenis buah-buahan yang mengandungi pelbagai mineral dan vitamin kaya dengan anti oksida seperti beta-karotena, lutein dan zeaxanthin. Anti oksida mempunyai keupayaan untuk membantu melindungi sel dan struktur lain dalam tubuh agar bebas daripada radikal oksigen dan mencegah penyakit seperti kolon, prostat, payu dara, endometrium, paru-paru dan kanser pankreas, ujar Pengarah Eksekutif Rasa Resources, Abdullah Abdul Jalil.

Madu Sidr Terbaik di Dunia

Menurut Abdullah, madu Sidr paling jarang ditemui dan mempunyai nilai yang tinggi. Ia memang sentiasa dicari oleh pencinta madu kerana rasa yang unik dan indah di samping banyak faedah kesihatan, ujarnya. Perkara ini diakui oleh Organisasi Makanan dan Pertanian Sedunia (FAO) - Kolej Standard Madu (CODEX STAN 12-1981).

Ia menyatakan madu ini mempunyai faedah perubatan dan berkhasiat. Tambah Abdullah, madu ini dihasilkan oleh lebah yang hanya memakan bunga daripada pokok Sidr yang berasal dari Hadramaut Yemen. Keindahan madu adalah kerana ia semulajadi, selamat dan lazat, dan boleh didapati sepanjang tahun. Madu sangat selamat sebagai makanan dan perubatan, tambah Abdullah Abdul Jalil.

Dalam pada itu, Rasa Resources turut menerima tempahan hamper atau cenderahati kurma Ajwa dan Madu Sidr sempena Ramadan dan hari raya yang akan tiba tidak lama lagi. Setiap hamper ini berharga RM400 sehingga RM460 mengikut saiz dan jenis kurma Ajwa dan madu Sidr. Syarikat ini turut mengalu-alukan orang ramai untuk menjadi pengedar kurma Ajwa dan Madu Sidr dan mereka yang berminat boleh menghubungi Sham di talian 012-6642393 atau melayari www.rasaquest.com.

Tengok Video Ceramah Ustaz Mohamad Zawawi Yusof Tentang Isu Sup Bayi.

Kesimpulan mohdrohaizad.com - Penulis pernah merasa buah kurma tamar Ajwa dan madu Sidr, memang sedap dan yang penting kebaikan khasiatnya usah diragui lagi. Namun, harga kurma Ajwa dan madu Sidr sangatlah mahal disebabkan bukan mudah untuk didapati. Oleh itu, bagi yang tidak pernah rasa, penulis cadangkan anda membeli kurma tamar Ajwa dan madu Sidr untuk juadah berbuka puasa yang tidak lama lagi kita akan sambut ramadan.

Ulasan