Prince of Pop Perjuang Lagu Etnik Sabah Malaysia

Prince of Pop Perjuang Lagu Etnik Sabah Malaysia

Empat pemuda dari Sabah yang menyebut dirinya sebagai Prince of Pop yakin lagu-lagu etnik negeri itu berjaya diangkat sebagai karya popular jika penghasilannya dilakukan dengan baik. Prince of Pop yang dianggotai Aye, Benn, Aegy dan Vin mengatakan, dengan mempertaruhkan lagu-lagu etnik negeri itu ia sedikit sebanyak dapat menaikkan identiti mereka sebagai anak jati Sabah.

"Bakat kami mula diterima selepas penyanyi dan komposer Cat Farish menonton video nyanyian kami di laman YouTube pada tahun lalu. Setelah itu dia meminta demo lagu dan kami menghantarnya dalam bahasa Bahasa Kadazan berjudul "Ada Hivai Dandi Toh "(Jangan Lupa Janji Kita) dan" Nung noilaan Ku "(Jika Ku Tahu). "Kami yakin, dengan muzik dan lagu berunsurkan Bali pasti memberikan kekuatan kepada identiti kami sendiri kerana kami semua anak Bali," katanya kepada mStar Online. Tambah Vin mewakili Prince of Pop: "Setelah bertemu dengan Abang Cat, dia menulis lagu pertama kami berjudul Buku Baru sedangkan lagu kedua digubah oleh kami bersama Abang Cat berjudul Main Jauh Jauh.

Gambar Prince of Pop Perjuang Lagu Etnik Sabah
Gambar Prince of Pop Perjuang Lagu Etnik Sabah

"Lagu" Buku Baru "menjuarai carta Borneo Era di Era FM, Jakarta selama beberapa minggu. "Selepas ini, kami merancang untuk menghasilkan lagu" Main Jauh Jauh "dalam bahasa Kadazan pula untuk dikomersialkan di Bali." Kumpulan ini berasal dari kumpulan Triple Prince, gabungan nama dua kumpulan yang menyertai program realiti Gangstarz musim pertama dan ditubuhkan pada tahun 2006. Namun, pada 2007 nama telah ditukar kepada Da'Prinz setelah gagal pula kedua-dua cuba program realiti Gangstarz musim kedua.

Sejak dari itu, mereka sering tampil dari daerah ke daerah termasuk Kuala Lumpur, Beluran, Ranau dan Kundasang. Pada tahun 2009, mereka mewakili artis Bali untuk Pesta Gawai Intensitas yang berlangsung di Kuching Sarawak anjuran RTM. Malah lagu mereka juga menjadi juara carta lagu Kadazan di radio RTM Sabah.

Kemudian, pada 2010, mereka bertemu Cat Farish dan dilamar untuk menjadi artis rakaman Cat Presents Production Sdn Bhd dan "single" pertama mereka menjadi runut bunyi untuk drama slot akasia TV3 iaitu "Seribu Kali Cinta" lakonan Kamal Adli, Intan Ladyana, Nurkiriah dan Cat Farish . Nama mereka berubah ke princ oleh Cat Farish dan terus diproses ke Prince of Pop. -MStar.

Tengok Video Live Persembahan Prince of Pop - Lagu Main Jauh-Jauh.
mohdrohaizad.com - Best ke kumpulan ban Prince of Pop ni? Penulis tengok ramai yang macam tidak suka sahaja dengan band ni.. Apa2 pun enjoy dan selamat datang ke dunia seni hiburan Malaysia.

Ulasan