MANIA ASTRO RIA MENCARI ARTIS BINTANG

Mania Rancangan Astro Ria mencari Artis Bertaraf Bintang

Penyanyi dan komposer, Datuk M. Nasir membuat kejutan apabila memilih penyanyi Stacy (AF6) sebagai salah seorang daripada lima penyanyi di bawah empayarnya pada siaran langsung minggu pertama program realiti hiburan Mania di Studio 1, Pusat Penyiaran Asia Astro, Bukit Jalil, di sini, malam Sabtu.

 Selain pemilihan Stacy yang dilihat bertentangan dengan genre lazim komposer itu, M. Nasir turut dikejutkan apabila menerima penyanyi Ebi Kornelis (AF5) yang terpilih daripada tiga senarai Hot Seat program tersebut.
Komposer berusia 54 tahun itu berkata, Stacy menjadi pilihan kerana dia yakin bakat dan potensi juara Akademi Fantasia musim keenam itu boleh diperhebatkan.

Komposer Mania iaitu Datuk M Nasir Ahmad Dhani dan Aubrey Suwito
Komposer Mania iaitu Datuk M Nasir Ahmad Dhani dan Aubrey Suwito

“Saya tertarik dengan kegigihan, disiplin dan komitmennya ketika mengadakan sesebuah persembahan. Kemahiran dan kesungguhannya boleh diperhebatkan lagi.

“Stacy takkan selama-lamanya membawakan genre ‘pop dance’, dia perlu diberikan lagu-lagu lain yang bersesuaian dengan kemampuan vokalnya,” katanya kepada mStar Online.

Stacy Peserta Mania Astro Ria Dibawah Komposer Datuk M Nasir
Stacy Peserta Mania Astro Ria Dibawah Komposer Datuk M Nasir

Diminta mengulas mengenai reaksi terkejutnya apabila ditetapkan oleh program itu untuk menerima Ebi, komposer lagu Awan Nano itu berkata ia adalah satu cabaran yang perlu dilaksanakan.

“Ini adalah format yang telah ditetapkan program ini. Pada aspek rakaman, vokalnya (Ebi) mungkin boleh diperbaiki.

"Tetapi aspek persembahan dan karakter di pentas itu memerlukan pengubahsuaian yang banyak. Susah juga hendak cakap kerana masih terlalu awal,” katanya yang masih berbaki tiga kekosongan lagi.

Ebi Kornelis Peserta Mania Dibawah Aubrey Suwito
Ebi Kornelis Peserta Mania Dibawah Aubrey Suwito

Minggu pertama program itu menyaksikan persembahan empat penyanyi iaitu Stacy dengan lagu The Edge of Glory nyanyian asal Lady Gaga, Atilia menerusi Gelombang (Salamiah Hassan), Estranged menampilkan Rozana (Search) dan Akim dengan Demi Cinta (Kerispatih), selain Ebi dengan lagu We Will Rock You (Queen).

Dalam pada itu, komposer terkenal Indonesia, Ahmad Dhani mendahului senarai penyanyi pilihannya apabila memilih kumpulan Estranged, Atilia dan Akim. Bekas anggota kumpulan Dewa 19 itu berkata, tiga calon tersebut menjadi pilihan kerana kepelbagaian yang ditawarkan mereka.

Atilia Menjadi Pilihan Ahmad Dhani Dalam Mania Astro Ria
Atilia Menjadi Pilihan Ahmad Dhani Dalam Mania Astro Ria

“Saya mencari elemen variasi pada penyanyi-penyanyi di bawah empayar saya. Mereka menjadi pilihan kerana saya mencari penyanyi solo lelaki, solo perempuan dan kumpulan.

“Saya pilih Atilia kerana sudah lama tidak terlibat dalam pembikinan muzik jazz dan r&b sejak kali terakhir saya terbitkan album penyanyi Reza pada 1997. Saya ada banyak stok lagu genre itu,” katanya yang berbaki dua tempat di bawahnya lagi.

Akim Turut Menjadi Pilihan Komposer Ahmad Dhani
Akim Turut Menjadi Pilihan Komposer Ahmad Dhani

Berbeza dengan M. Nasir dan Ahmad Dhani, seorang lagi komposer Aubrey Suwito masih tidak membuat sebarang pilihan pada persembahan minggu pembukaan itu.

“Mereka (M. Nasir dan Ahmad Dhani) terlalu membuat pilihan, saya tidak sempat untuk memilih mana-mana penyanyi daripada senarai minggu ini,” katanya secara berseloroh.

Mania membariskan 12 penyanyi iaitu Adira, Akim, Atilia, Awi Rafael, Alyah, Hafiz Suip, Hazama, Jaclyn Victor, Shila Amzah, Stacy, kumpulan Estranged dan Kristal, selain tiga peserta yang dipilih menerusi undian tertinggi Hot Seat.

Setiap komposer akan membimbing lima penyanyi dalam persaingan untuk merebut hadiah utama bernilai RM500,000 untuk juara, RM300,000 (naib juara) dan RM100,000 (tempat ketiga).

Penerbit muzik yang berjaya membimbing penyanyi sehingga menjadi juara juga akan membawa pulang RM300,000.


Video Majlis Perlancaran Mania Astro Ria 
mohdrohaizad.com - Program yang menggunakan format pemarkahan 100 peratus undian khidmat pesanan ringkas (SMS) penonton ini disiarkan secara serentak pada setiap Sabtu pukul 9 malam di Astro Ria (saluran 104), Astro Prima (saluran 105) dan live streaming di laman web www.mania.com.my.

Ulasan