FILEM VIKINGDOM KARYA SENI HINA NABI MUHAMMAD

Terkini Isu Kontroversi Filem Vikingdom Dituduh Karya Seni Hina Nabi Muhammad?

Blog Hiburan Mohdrohaizad.com dimaklumkan filem Vikingdom karya seni KRU dianggap menghina Nabi Muhammad S.A.W. kerana memaparkan cerita karut-marut, tahyul, mitos dan seumpama yang boleh memesong akidah masyarakat umat Islam. Begitulah pendapat beberapa pengkritik tempatan yang tidak senang duduk dengan cerita terbaru cedukan Dewa Thor dalam epik bangsa Viking yang dianggap sangat ganas dan digeruni di Eropah suatu ketika dahulu. Fantasi Yusry KRU dianggap keterlaluan, malah dituduh merosakkan sejarah dewa-dewi Viking oleh beberapa pakar mitos tersebut kerana perubahan jalan cerita yang tidak masuk akal bagi mereka. Awal-awal lagi, filem Vikingdom dianggap cap AYAM dan gagal oleh para pengkritik luar yang tidak berpuas hati. Ikuti penjelasan Yusry mengenai isu kontroversi yang timbul ini.

Filem Vikingdom Karya Seni Tahyul Sesat Dituduh Hina Nabi Muhammad
Filem Vikingdom Karya Seni Tahyul Sesat Dituduh Hina Nabi Muhammad
Pengarah Kesal Filem Vikingdom Didakwa Menghina Nabi

Pengarah filem Vikingdom : The Blood Eclipse iaitu (Gambar Foto) Yusry Abdul Halim kesal apabila karya arahannya itu disamakan dengan video Innocence of Muslims yang menghina Nabi Muhammad.

Yusry, 39 tahun, berkata, tuduhan yang dilemparkan oleh seorang lelaki yang menggelar dirinya sebagai pakar mitos Scandinavia zaman pra-Kristian sangat berbahaya dan boleh menyebabkan ramai pihak salah faham dengan kenyataan itu.

"Jika seseorang yang membaca ulasan tersebut dan tidak memahami situasi sebenar ia boleh mendatangkan masalah lain dan menyebabkan saya dituduh sebagai orang yang menghina agama sendiri dan agama Kristian.

"Tindakan lelaki tersebut menyamakan filem Vikingdom dengan video Innocence of Muslims adalah satu perbuatan yang sangat-sangat melampau ," katanya kepada wartawan ketika dihubungi di sini pada Khamis.

Menerusi laporan sebuah portal berita pada Rabu, seorang pakar mitos, Karl EH Seigfried menyifatkan kandungan filem tersebut menghina dan menyongsang cerita asal mitos Scandinavia zaman pra-kristian.

Yusry KRU Pengarah Filem Vikingdom Kecewa Dituduh Menghina Agama Islam
Yusry KRU Pengarah Filem Vikingdom Kecewa Dituduh Menghina Agama Islam
Thor Dewa Viking Sebagai Penakluk Dalam Fantasi Yusry KRU

Malah individu yang mendakwa dirinya sebagai pengajar Universiti Loyola di Chicago itu turut mempersoalkan niat Yusry membikin filem berkenaan yang didakwa memaparkan dewa Viking sebagai penakluk dan bukannya Thor.

Bagi pengikut kepercayaan lama itu, dewa-dewa Scandinavia dimuliakan dan Thor sebenarnya melindungi dunia dewa dan manusia.

Mempertahankan tindakannya, Yusry berkata, filem berkenaan dibuat berdasarkan fantasi dan dia tidak melihat sebarang kesalahan apabila sebuah kisah mitos diolah untuk menjadi lebih menarik.

Malah kata Yusry, ramai pembikin filem di Barat yang menukar versi asal cerita dongeng dan mitos dan ia tidak pernah dipertikaikan oleh mana-mana pihak.

"Ingin saya tegaskan di sini, filem ini hanyalah fantasi dan bukannya diolah daripada sejarah sebenar. Malah mereka (barat) sendiri tidak tahu sama ada mitos tentang Viking dan Thor ini benar-benar wujud atau pun tidak.

"Belum ada pihak yang mengecam mana-mana penerbit atau pengarah yang menukar versi asal sesuatu cerita mitos di barat dan saya tidak faham kenapa saya dihentam. Adakah kerana saya beragama Islam isu itu dibangkitkan?" soal Yusry yang turut mengeluar Vikingdom OST iaitu Dark Clouds oleh Kumpulan MOJO.

Filem Vikingdom Dianggap Gagal Failure Oleh Pengkritik
Filem Vikingdom Dianggap Gagal Failure Oleh Pengkritik
Filem Vikingdom Tidak Menghina Agama dan Ubah Sejarah

Tambah Yusry, menerusi filem itu juga dia langsung tidak menyentuh atau menghina agama itu atau mengubah sejarah sebenar.

Dalam pada itu, Yusry menyifatkan tuduhan yang dilemparkan oleh individu tersebut menerusi surat terbuka di laman Facebook KRU adalah tidak wajar dilakukan.

"Tiada siapa dapat mengesahkan siapa lelaki itu dan adakah benar dia seorang pakar mitos dan apa tujuannya membangkitkan isu berkenaan. Kami di pihak KRU Studios tidak akan melayan karenahnya," ujar Yusry.

Sementara itu, Yusry berkata, dia melihat kontroversi yang dicetuskan itu dapat memberikan kebaikan kepada filem Vikingdom yang bakal ditayangkan di 10 buah negara termasuk Amerika Syarikat bermula 4 Oktober depan.

Dalam perkembangan lain, pihak KRU Studios gembira dengan penerimaan penonton tempatan terhadap filem berkenaan yang mula ditayangkan di negara ini sejak 12 September lalu. - Mstar Online.


VIKINGDOM OFFICIAL TRAILER FREE DOWNLOAD ONLINE

+Mohd Rohaizad memang telah agak isu mengenai ini akan ditimbulkan oleh para pengkritik filem. Vikingdom merupakan filem fantasi karya ciptaan campur-aduk oleh pengarah hebat Yusry KRU. Kenapa Yusry memilih genre sedemikian? Bagi penulis, Yusry cuba untuk memasuki pasaran antarabangsa dengan rempah-ratus ala acuan barat. Pelakon-pelakonnya majoriti adalah orang barat sendiri sehingga menelan belanja lebih RM20 juta. Cukup mahal bukan kan? Jika kos banyak itu boleh mengeluarkan 6 - 7 filem tempatan. Risiko yang diambil memang cukup tinggi. Berbalik kepada persoalan, adakah filem vikingdom karya seni yang menghina Nabi Muhammad S.A.W.? Bagi penulis, filem ini tidak lebih kepada berbentuk hiburan dan dicampur dengan mitos kaum Viking yang menyembah dewa-dewi pada masa tersebut. Namun, ramai pengkritik menganggap filem Vikingdom adalah gagal / failure kerana jalan cerita dan grafik yang tidak berapa cukup gah seperti filem keluaran Hollywood yang terbaru. Apabila isu penghinaan ini timbul, Yusry menganggap ia merupakan satu promosi untuk pasaran Amaerika Syarikat. Penulis tidak dapt menerima komen Yusry sebegitu, seolah-olah seperti sengaja dibuat-buat untuk melariskan filemnya.  #VikingdomFailure