DALANG SINDIKET PALSU MYKAD UNHCR

SIAPA DALANG DISEBALIK INDUSTRI Sendiket Pemerdagangan Manusia, DALANG PEMALSUAN MYKAD, Misteri Kehilangan jejak Pelancong China, India, Pelarian dll dan sendiket pemalsuan KAD UNHCR:

1. Web Rasmi KDN berkongsi modus operandi sendiket membawa masuk pelarian secara haram dgn bayaran sebanyak RM15,000 untuk 1 kepala: Kaedah Bayaran RM2,000 di Bangladesh / Myanmar dan bakinya apabila berjaya mendarat di Malaysia maka ahli keluarga sedia ada di Malaysia perlu membayar lagi RM13,000 untuk 1 kepala sebelum meeka boleh ambil ahli keluarga yg diseludup masuk. Bayangkan 1 kapal ada 400 orang maka RM15,000 x 400 = RM6,000,000 adalah satu perniagaan amat menguntungkan. Jika dalam 1 tahun sendiket dapat membawa masuk 10,000 orang maka bayaran mereka terima sekitar RM150,000,000 [ RM150 juta ].

Tolaklah kos sewa kapal ikan, makan minum atas kapal dan kos diesel dan kos pelincir lain jika ada adalah 30% bersamaan RM45 juta maka ada baki RM105 juta untung bersih setahun untuk hanya 10,000 kepala sahaja. Syarikat MAS / Malindo / Air Asia pun tak boleh nak untung RM105 juta untuk terbangkan 10,000 penumpang sahaja.  MAS yang mengangkut berjuta-juta penumpang setahun pun masih rugi RM791 juta pada tahun 2018. https://www.theedgemarkets.com/article/malaysia-airlines-fy18-net-loss-narrows-rm7917-million. Jika pemerdagangan manusi adalah HALAL sudah tentu MAS boleh untung jauh lebih besar.

SIAPA DALANG disebalik industri ini boleh masuk FORBES 500 kerana dengan hanya dengan 10,000 pelanggan / penumpang yang tiada seat busines dan hawa dingin masih boleh untung sekitar RM105 juta.
 
http://www.moha.gov.my/index.php/ms/berita-kdn/4445-etnik-rohingya-bayar-sindiket-rm15-000 

Jika rangkaian Pemerdagangan orang ini tidak diputuskan seperti tindakan tegas ATM [ TUDM ] baru-baru ini  maka industri ini akan terus berkembang kerana WANG BESAR.

2. Begitu juga Laporan Ketua Audit Negara 2018 Siri 2 mendapati tiada rekod tarikh keluar lebih 95 peratus pelancong China dan India yang melawat ke negara ini antara 2016 sehingga tahun 2019. https://www.sinarharian.com.my/article/60165/BERITA/Nasional/Kemasukan-pelancong-China-India-tiada-rekod-tarikh-keluar

Menurut laporan itu sepanjang 2016 hingga 2018 data ketibaan 79,799 warga China melalui Sistem Imigresen Malaysia (MyIMMs) didapati 76,258 (95.6 peratus) tidak mempunyai rekod tarikh keluar.

"Bagi warga India pula, kemasukan yang dicatatkan ialah 41,243 antara 2017 dan 2018 tetapi 39,806 atau 96.5 peratus tidak mempunyai catatan tarikh keluar.

Adakah ada DALANG dan SENDIKET juga akan misteri kehilangan daripada RADAR 39,806 warganegara India dan 76,258 warganegara China tersebut? TAKKANLAH mereka boleh menghilangkan diri begitu sahaja? ke mana mereka pergi dan berlindung. 

Tiadakah penguatkuasaan dan siasatan lanjut oleh Jabatan Imigresen terhadap Ejen Perlancongan yang membawa masuk semua warga China dan India tersebut? Tidak bolehkah wajah-wajah pelancong hilang ini diterbitkan di laman web KDN supaya rakyat boleh bantu kenal pasti dan jejaki sama untuk beri maklumat supaya mereka dapat diberkas dan dihantar pulang.

3. SINDIKET PEMALSUAN MYKAD: Adakah sendiket pemalsuan MYKAD berkolaborasi bersama dengan kehilangan pelancong yang bukan sahaja China dan India tetapi Bangladesh dan pelbagai negara lain. 
http://www.astroawani.com/berita-malaysia/penolong-pengarah-jpn-dan-5-individu-didakwa-terlibat-sindiket-jual-mykad-217341

Dilaporkan seorang penolong pengarah Jabatan Pendaftaran Negara ( JPN) Pulau Pinang antara enam individu yang dihadapkan  di Mahkamah Sesyen Jenayah, George Town atas 32 pertuduhan terlibat dalam sindiket penjualan MyKad dan sijil kelahiran sah kepada warga asing [ China ] dan mereka mengaut keuntungan antara RM100,000 hingga RM600,000. Ini hanyalah 'tip of the iceberg' kerana sejauh mana membarahnya pemalsuan MYKAD tidak rakyat ketahui dengan terperinci.  SIJIL LAHIR kita juga boleh dipalsukan.

Tahniah kepada Penguatkuasa dan Timbalan Pendakwaraya yang mendakwa kes ini semoga dibongkar lagi kes-kes lain. 

4. PEMALSUAN KAD UNHCR

Adakah sendiket pemalsuan KAD UNHCR berkolaborasi bersama Penyeludup Migran / Pelarian kerana banyak dilaporkan Pelarian memegang kad UNHCR untuk jadi KEBAL namun membelinya semurah RM30 sahaja drpd sendiket atau rakan senegara. lihat https://www.bharian.com.my/berita/kes/2019/08/598867/lelaki-myanmar-ditahan-jual-kad-unhcr-i-kad-palsu

Kad UNHCR tidak memiliki ciri-ciri keselamatan dan tidak boleh dibuat pemeriksaan on the spot ketulinannya seperti MYKAD. UNHCR perlulah keluar modal sikit untuk keluarkan kad yang canggih untuk elak pamlsuan mudah spt kedai fotostat sahaja. Bila tiada ciri keselamatan maka Penguatkuasa Imigresen / Polis / RELA dan sebagainya perlu semak dgn pejabat UNHCR dahulu dan memakan masa sementara itu Pelarian pun angkat langkah 1000.

SARANAN: 

Dalam keadaan ekonomi negera yang terjejas teruk oleh Covid19 dan ramai rakyat akan terjejas teruk daripada kehilangan kerja, KERAJAAN Malaysia perlu TELUS dan TEGAS dalam perkara di atas supaya rakyat asing tidak menjadi beban / liabiliti kepada negara sehingga dilihat menganak tirikan pula rakyat sendiri dalam persaingan pekerjaan. 

Dulu janji 1 juta pekerjaan pun gagal / hampas maka kini bantulah rakyat berniaga dan  maju dalam ekonomi secara bersungguh-sungguh. 

Tanganilah semua 4 ANCAMAN KEPADA NEGARA di atas secara serius sebagaimana seriusnya Kerajaan melawan Covid19 dan memaksa semua rakyat stay at home. Berpolitik siang malam pun tak salah tetapi semua ahli politik kena bersatu lah dalam isu keselamatan negara. Takkan lah 'national security' pun nak cong rakyat.

Jika rakyat negara ini boleh dengan mudahnya didenda RM1,000 hanya kerana pergi berdua ke kedai semasa PKP dan ada yang didakwa di mahkamah dan dipenjara / direman kenapa KETEGASAN SAMA tidak boleh diambil terhadap Pendatang Asing / Pelarian yang kurang ajar / Dalang Penyeludupan Migran dan sebagainya? Ini Rumah kita, kalau bukan kita yang jaga nak suruh siapa lagi jaga.

Ulasan